5 tips voor relatieproblemen

Hij heeft nooit tijd voor me, zij zit altijd te vitten op me, de sjeu is uit de relatie, we praten nooit meer, seks? Wat is dat…….. en ga zo maar door. Allemaal uitspraken van mensen die relatieproblemen hebben. Je hebt af en toe het gevoel alsof je als broer en zus leeft!

Meestal komt dat omdat we niet meer verliefd zijn en dus in de tweede huwelijksfase zijn aan beland. Na 4-7 jaar komt je relatie onherroepelijk in een ander fase en dus je seksuele relatie ook. En ook dat is normaal. De vlinders zijn uit onze buik en we hoeven niet meer zo nodig een te zijn met onze partner. We worden meer een individu die het goed heeft met haar partner maar ook haar eigen gang gaat. We doen meer dingen buiten de deur onafhankelijk van de ander. Daar is niets mis mee integendeel dat hoort zo. Maar de sleur ligt dan wel om de hoek. De kans dat je dan in een routine terecht komt en van elkaar vervreemd ligt op de loer. Hoe zorg je er nu voor dat je van elkaar vervreemd en uiteindelijk gaat scheiden of gekke dingen gaat doen zoals partnerruil, vreemd gaan e.d.?

Processed with VSCOcam

Samen de natuur in.

TIP 1 Praten

Hoe houd je je relatie goed? Praten natuurlijk! Heel simpel maar voor veel mensen o zo moeilijk. Praten over wat jou ergert aan die ander is een vaardigheid die de meeste mensen van huis uit niet hebben meegekregen. Een gouden regel geldt: Wat jij niet vertelt weet de ander ook niet en kun je die ander dus ook niet verwijten dat die dat niet weet. Hoe kan het ook? Je hebt het nooit verteld. Mond opendoen over wat je bezig houd in je relatie en wel op het moment dat het zich voordoet is eigenlijk een must! Heb je moeite met je te uiten? Start dan eens met het uiten van gevoelens in een schriftje en lees dat aan de ander voor. Begin dan altijd met de ik boodschap. ik heb er last van dat…ik erger me aan…ik wordt boos/verdrietig over …Jij bent het immers die er last van heeft? Veel relatieproblemen komen voort uit niet praten met elkaar.

TIP 2 Het wekelijkse overleg:

Zorg dat je elke week een avond plant waarop je samen overlegt over wat er die week of de week erop dient te gebeuren: De boodschappen, het koken, het huishouden etc. Door 1 x per week op een vaste avond bijeen te komen en dit soort dingen voor de week erop regelen samen, voorkom je ergernissen en misverstanden.  En betrek de kinderen erbij. Maak er een familieavond van. Iedereen kan dan melden wat er de week erop aan acties zijn op school en werk etc. Maar ook kunnen dan zaken worden besproken die niet goed gingen de afgelopen week. Misverstanden kunnen uit de weg worden geruimd en ruzies beslecht. Wist je dat veel relatieproblemen starten met het slecht geregeld hebben met de afspraken wie wat doet in huis?

TIP 3 Doe iets leuks samen

Ga als stel of als gezin af en toe iets leuks doen. Ga de deur uit dus! Als het financieel kan een weekendje weg of een dagje weg. Ga samen een lijst maken als gezin wat je nu echt eens wil zien of naar toe wilt. En maak die lijst samen. Tip: ga iets doen wat iedereen leuk vind, maar ook wat ieder individueel gezinslid een keer leuk vindt. Zo voorkom je dat het gesteggel wordt. Je komt nl altijd een keer aan je trekken met wat jij nu echt leuk vind. Alleen al de sport om uit te vinden wat iedereen in het gezin leuk vindt kan een uitdaging zijn die heilzaam kan werken en voor leuke verrassingen en ontdekkingen kan zorgen!

TIP 4 Af en toe weg.

Zorg dat je af en toe een dagje of een weekendje samen weg gaat zonder de kinderen! Het is nl voor jullie kinderen een heel erg goed signaal dat hun ouders zonder hen iets leuks gaan doen. Dat ze weg gaan en ook terugkomen en genieten zonder hen. Juist als je kinderen klein zijn kan het heilzaam zijn om eens samen een dagje weg te gaan. Even ertussenuit. Los van de routine en uit de dagelijkse sleur.

Ga ook zeker zelf iets doen waarvoor je alleen de deur uitgaat. Iets wat bv op jouw lijstje van TIP 3 staat maar waarvan je weet dat de anderen dit echt niet willen. Gewoon Youtime! Daarmee geef je het signaal af aan je kinderen dat jij jezelf belangrijk vind.

TIP 5: Wat is jouw liefdestaal?

Gary Chapman heeft ooit een boekje geschreven: “de 5 talen der liefde”. Daarin beschrijft hij de verschillende manieren waarop ieder zijn liefde voor de ander uit. Voortkomend uit hoe de liefde in het gezin van herkomst werd geuit. Aan de hand daarvan wist hij de 5 hoofdtalen der liefde samen te stellen. Aan jou dus de vraag welke herken je zelf? En wat herken je van je partner?

Positieve woorden kan bv complimentjes zijn over je uiterlijk, maar ook een peptalk over wat hij goed vind aan je

Samen zijn: dingen samen doen. Dat kan in het klein door samen een film te kijken op teevee of samen ene spel te doen maar ook samen uitgaan. Samen het huishouden doen e.d.

Cadeaus geven: Dat kunnen kleine presentjes zijn zoals een pakje koekjes of een bosje bloemen tot aan juwelen e.d.

Dienen: Dingen doen voor de ander. Dat kan in het heel klein en in het heel groot. Van de vuilnisbakken buiten zetten, een vogelhuisje maken omdat jij het er een keer over had tot het hele huis verbouwen.

Lichamelijk contact. Knuffelen, de anderaanraken, in bed tegen elkaar aan liggen, vrijen e.d.

Hiermee kun je vast wel uit de voeten denk ik. Wat is bv. jouw taal der liefde? En heb je die van je partner ook al ontdekt? Laat het hieronder weten.

PS heb je mijn facebookpagina al geliked? http://www.facebook.com/spirituele-coach

Speak Your Mind

*