EMDR in het zonnetje

EMDR in het zonnetje!

Wat een mooi beroep heb ik toch! En…wat is de EMDR toch een geweldige tool. Deze week kwam een cliënt bij me met angst om in de auto te rijden. En ze had gehoord dat de EMDR juist voor angstklachten fantastisch werkt. Ze wilde met behulp van EMDR van die angstklachten af komen.

.foto EMDR handbeweging

 

De onderstaande sessie is geplaatst met toestemming van Eline ( niet haar echte naam)

Hoe werkt het?

Eline kwam dus deze week bij me voor angstklachten bij het rijden in een auto. Vooral op bruggen en in tunnels kwam die angst naar boven. En dan verstijfde ze en kreeg het benauwd en werd als het heel erg was duizelig en kon dan bijna geen adem meer halen.

Eerst heb ik uitgelegd hoe het in zijn werk gaat: We zijn gaan kijken wat ze dan allemaal dacht en voelde en vond terwijl ze dan zoiets meemaakt. En vooral wat de ergste keer was en wat er bij die keer gebeurde. Toen liet ik haar de koptelefoon opzetten en draaide een cd met tikjes die ze beurtelings in haar linker en rechteroor hoorde. Ze kreeg ook de opdracht dat als we gingen starten ze diende te luisteren naar die tikjes en moest voelen wat ze voelde.

Daarna zijn we aan de slag gegaan: Wanneer was het de ergste keer? Bij Eline was het een lange brug die zo overreed toen ze een keer van haar grootouders kwam en naar huis reed. Ik liet haar de hele situatie voor zich zien als een enge film. Compleet met alles wat ze voelde en dacht. Het rijden op die brug toen leverde zoveel spanning op dat ze op die brug bijna niet kon functioneren. En dat op een brug met 3 mensen bij je in de auto! Stijf achter het stuur. Bijna geen adem meer kunnen halen. Duizelig en maar een ding denkend: ik moet doorgaan. Daar had ze een zelfoordeel op zitten.

Het tegengestelde van haar zelfoordeel was: Ik ben zelfverzekerd. En dat is waar je in een EMDR sessie naar toe werkt. Deze positieve gedachte over jezelf in die situatie wordt door de EMDR versterkt. Op dezelfde wijze als het ontkrachten van de angst.

 

Dat is het moment dat we beginnen met de eigenlijke sessie: Ze kreeg de tikjes te horen via die koptelefoon (vroeger via handbeweging) en diende zich op haar gevoel te focussen. Na ong 40-60 sec. drukte ik opp pauze en vroeg wat er naar boven kwam. Na ronde twee meldde ze dat er iets groters was dan haar angst! En na ronde 6 dat er haar niets kon gebeuren. Dat ze vrij was! We hebben toen gekeken of haar angst was gedaald. Dat was hij, maar mocht nog verder naar beneden. Dus een 2e blok gestart. En toen was het na de 6e ronde: Ik voel me bemind en alles gaat vanzelf!

Daarna zijn we haar zelfverzekerdheid gaan versterken door ook nu weer te werken met rondes waarin ze de tikjes hoorde en focuste op zelfverzekerdheid. En na het 2e blok met 5 rondes eindigde ze met: ik mag mijn hulpeloosheid opgeven. Ik wordt geholpen. Ik ben niet hulpeloos.

Toen we ter controle het aanvangsbeeld weer gingen bekijken om te zien wat er nog zat vertelde ze: Het is fijn om over de brug te rijden. Hij brengt me naar de overkant!

Ik hoop dat je door deze sessie een beeld hebt hoe een EMDR sessie er uit ziet en wat je kunt verwachten. Een probleem is niet altijd in 1 sessie op te lossen. Soms heb je meer sessies nodig, maar het is zelden dat er meer dan 6 sessies nodig zijn.

Neem contact met me op voor een gratis intake als je ook via EMDR van je klacht af wilt.

Heb je vragen over de EMDR? Stel ze dan hieronder.

PS: Heb je mijn Facebookpagina al geliked? http://www.facebook.com/spirituele-coach

Speak Your Mind

*