Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid betekent dat je gevoelig bent voor prikkels van buitenaf en het soms niet meevalt om de wereld buiten je te houden. Dan kan het zomaar zijn dat die wereld je overweldigt en je uit balans raakt. Dan ben je hooggevoelig oftewel Hoog Sensitief. Je wordt dan  net als de andere 20% van de aardse bevolking een Hoog Sensitief Persoon genoemd (HSP). Hooggevoeligheid wil zeggen dat je gevoelsantennes veel fijngevoeliger zijn en veel preciezer zijn afgestemd op de wereld om je heen dan bij andere mensen. Daardoor komt er heel veel  informatie tegelijk bij je binnen die je niet altijd goed en/of effectief  kunt verwerken. En dat laatste is precies waardoor je uit balans raakt en wordt je nogal eens overweldigd door al die prikkels van buitenaf.

Hooggevoeligheid  en geen zelfvertrouwen? Oeps!

Hooggevoeligheid kan je mentaal, emotioneel, gevoelsmatig  uit balans halen waardoor je onzeker wordt en je zelfvertrouwen kwijt raakt. Afhankelijk van hoe je reageert op de prikkels van buitenaf ( druk of terugtrekken) krijg je nogal snel het stempel ADHD of autisme. Sommigen hebben ook lichamelijk last van die wereld om hen heen: de stank van auto’s, elektrosmog, gsm straling, parfum, etenswaren, en wat al niet meer. Ze worden daar letterlijk ziek van. Harde geluiden, ruziënde mensen, geweld, alles wat uit balans is, daar reageren ze op.

Misschien werd jij in je jeugd niet erkend als kind met je hooggevoeligheid, maar werd je uitgelachen en gepest, omdat ze je niet begrepen en raar vonden. Daardoor ben jij je gaan aanpassen, gewenst gedrag gaan vertonen, anderen gaan lopen pleasen, verzorgen e.d.  om er maar bij te horen en niet buitengesloten te worden. En daardoor ben jij jezelf weer kwijtgeraakt en ben je als hooggevoelig mens ook nog je zelfvertrouwen en eigenwaarde kwijtgeraakt.

Misschien is het dan tijd om eens te kijken of je weer in je zelf in kunt dalen en je helemaal kunt verbinden met jouw lichaam  en goed geaard en stevig en vol vertrouwen de toekomst tegemoet kan gaan. Het verdriet, de frustraties en emoties alsnog een plek te geven en je bewust te worden hoe je nu precies reageert op de wereld om je heen en dit te veranderen. Je richting te gaan bepalen en jezelf zichtbaar te maken: hier ben ik en en ben helemaal oké, met mijn hooggevoeligheid.

Klik rechts bovenin en vul je naam en e-mailadres in en klik op TEST NU