Magnesium

Binnenkijken op vrijdag 21 augustus: Magnesium

Magnesium is een mineraal dat nodig is voor de botopbouw, opbouw van lichaamseiwitten, de overdracht van zenuwprikkels in spieren en in zenuwbanen. Magnesium is nodig voor een goede werking van een groot aantal enzymen in de lichaamscellen. Het is nodig voor de energiestofwisseling en is betrokken bij DNA synthese. Magnesium reguleert ook verschillende mineralen in het lichaam zoals kalium, calcium, koper, zink en vit. D. Het zorgt voor een evenwicht tussen spanning en ontspanning van het lichaam, want het is een antistressmineraal. En magnesium zorgt voor ontspanning van de hersenen waardoor je beter kunt slapen. Het reguleert de bloeddruk en het hartritme en beschermt tegen zware metalen en chemische stoffen.

Helaas is ons huidige dieet niet altijd voldoende gebalanceerd om in onze magnesiumbehoefte te voorzien. Door gebruik van suikers, frisdranken en chemicaliën in onze voeding en door verarming van de grond door kunstmestgebruik e.d. is het magnesiumgehalte in onze voeding sterk gedaald. Ook het gebruik van calcium kan de opname van magnesium dalen, omdat je 4x zoveel magnesium nodig hebt dan calcium. Dit alles zorgt ervoor dat we allemaal wel wat extra magnesium kunnen gebruiken.

Aldus Dr. Mark Sircus. Hij is alternatief arts en auteur van verschillende boeken over gezondheid waaronder ‘Transdermal Magnesium Therapy’. Hij legt uit dat een tekort aan magnesium (hypomagnesiëmie) het ontstaan van vrije radicalen in het lichaam verhoogt, en de werking van een belangrijke antioxidant in ons lichaam vermindert: glutathion. Dit antioxidant is één van de belangrijkste stoffen voor de bescherming van de cel. Glutathion (GSH) komt in bijna alle cellen van ons lichaam voor in hoge concentraties. Het speelt een belangrijke rol bij het vervoer en de afbraak van schadelijke stoffen zoals zware metalen. GSH beschermt het lichaam tegen schade door roken, straling, chemotherapie, toxines en alcohol.

Tekort kan ontstaan door:

Slecht werkende darmen door bv de Ziekte van Crohn. Lichamelijke stress door zware lichamelijke arbeid of intensief sporten. Geestelijke stress, De anticonceptiepil, Maagzuurremmers. Een te hoge uitstoot van magnesium via de nieren. Te hoge of te lage hoeveelheden glucose in het bloed (ongecontroleerde diabetes), Verminderde activiteit van de bijschildklier, Gebruik van plaspillen, Bij langdurige diarree, ernstige brandwonden, zwangerschapsvergiftiging of na een chirurgische ingreep.

Symptomen

Er zijn vele symptomen die kunnen wijzen op een tekort. Ik zeg uitdrukkelijk dat als je de symptomen herkent dit NIET direct betekent dat je een magnesiumtekort hebt, maar de kans is zeker aanwezig. Ben je er niet zeker van stap dan naar je huisarts.

* Ooglidtrillingen * Wakker schrikken omdat je denkt dat je valt * Futloosheid * Vermoeidheid * PMS * Spierkramen * Hoofdpijn * Migraine * Angsten * Fobieën * Nervositeit * Snel geïrriteerd zijn * Prikkelbaar * Verstijfde spieren * Uitputtingsverschijnselen * Onrust * Moeite met concentratie * Moeite om op woorden te komen * Duizeligheid * Te hoge of te lage bloeddruk * Constipatie * Overgevoeligheid voor lawaai en fel licht * Restless legs * Tics * Rugpijn * Hartritmestoornissen/Hartkloppingen * Maagkrampen * Oorsuizen * Spastische darm * Hyperventilatie * Allergie * Regelmatig de hik hebben.  Grote behoefte hebben aan chocolade, gezien er magnesium in cacao zit.

De Nederlandse Gezondheidsraad komt uit op een gebruik van 250 mg voor vrouwen en 350 mg voor zwangeren en mannen. Amerikanen gebruiken tussen de 350-400 mg per dag. Echter… Dr. Carolyn Dean stelt dat dit net genoeg is om tekorten te voorkomen maar dat we echt wel het dubbele kunnen gebruiken. Dus 500-600 mg p.d.

Bij het gebruik van supplementen is citraat beter oplosbaar dan oxide en in biologische vorm beter verkrijgbaar. Neem dan 200-400 mg per dag waarbij je rekening moet houden dat het licht laxerend kan werken. Neem dit supplement NIET direct voor het eten, want het heeft maagzuur nodig om te kunnen worden opgenomen. Een uur voor het slapen gaan is prima.

Ook kun je magnesiumolie op de huid smeren of via een spray. Te koop in bio winkels of via internet.

HNCK7947

Gezonde voeding als bron van magnesium

Belangrijke bronnen van magnesium zijn:
Kelp, Spirulina, Chlorella, groene groenten, (bv spinazie) – hoe groener hoe beter, noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, avocado, gedroogde vijgen, makreel, volkoren granen, soja, amandelen, rauwe cacao, schaaldieren, bananen.

Recepten:

Yoghurt met havervlokken, hennepzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en amandelen er door gemixt. Die maal je bv met een oude koffiemolen of een sterke blender met ijscrusher in ministukjes. Of je pakt een schone handdoek legt het mengsel erin en slaat de handdoek om de noten heen en pakt een stevige hamer en meppen maar! Het resultaat doe je in een pot en meng dan elke dag een paar lepels door je yoghurt. Je maakt het op smaak met stukjes vijgen of vers fruit bv.

Je koopt een tablet van minimaal 72% donkere chocolade, vijgen, kokosolie en kokossnippers. Absoluut geen melkchocolade! Je smelt de chocolade en mengt dit met stukjes vijg en de kokosolie. Je rolt er bolletjes van en rolt ze daarna door de kokossnippers. Zet ze in de koelkast om te stijven en klaar.

Variatie: Als viariant doe je er stukjes noot doorheen en voor de smaak wat honig bv. In plaats van bolletjes rollen strijkt je nu het mengsel uit op een stuk bakpapier als een dikke plak. Dat laat je stijven in de koelkast. En breekt het in stukken!  Jammie…….

Herken je bij jezelf een of meer van die klachten? hoe heb jij dat opgelost of hoe ga je daarmee om? Of heb je soms lekkere recepten die  ook gezond zijn en een of meer van de bovenstaande ingrediënten bevatten? Lijkt me leuk als je die deelt.

Laat hieronder je reactie achter door in de witte balk hieronder te klikken op reageren.

Speak Your Mind

*