Perfectionisme

“Je stelt onmogelijke eisen aan jezelf, je hebt last van perfectionisme”, zei ze tegen me. “Er is een verschil tussen je best doen en het onmogelijke van jezelf eisen” ging ze verder. “Je hebt jezelf doelen gesteld die zo hoog zijn dat je ze onmogelijk kunt halen. Stel je eens een ladder voor waar jij omhoog moet klimmen, maar die ladder reikt in tot in de hemel en je wilt direct bovenaan staan”. Ik mompelde half grappend dat ik hoogtevrees had, maar ik snapte wat ze bedoelde, de kwartjes vielen zogezegd: Ik eiste het onmogelijke van mezelf! Terwijl ik diep van binnen er van overtuigd was dat ik het niet kon. Oeps die kwam binnen zeg. Ik ben deze therapeut nog dankbaar dat ze dat toen (1994) tegen zei.

photo-1429277096327-11ee3b761c93

Perfectionisme.

Uit een onderzoek blijkt dat perfectionisten vaker ziek zijn, een slechtere fysieke gezondheid hebben, vaker naar de dokter gaan en ze overlijden jonger. Ze vragen niet om hulp, omdat ze dan denken dat hulp vragen samenhangt met mislukken en falen. Als anderen willen helpen denken ze dat iedereen denkt dat ze het zelf niet kunnen. Ze willen continu 24/7 goed resultaten geven en dat kan niet en is slecht voor je gezondheid. Je krijgt daardoor veel stress wat het risico draagt dat je sneller ziek wordt omdat door de stress je immuunsysteem slechter werkt. http://www.proud2bme.nl/Artikelen_over_gezondheid/Perfectionisme_slecht_voor_je_gezondheid

Er is niets mis met het goed willen doen en geen fouten willen maken. Met een product heel goed afleveren en trots op je resultaat kunnen zijn. Anders wordt het als je het nooit en te nimmer goed doet in eigen ogen. Je hebt een stemmetje van binnen die voortdurend kritiek levert.  Bij veel mensen gaat het om de angst om afgewezen te worden. En als je wordt afgewezen wordt je uitgestoten en hoor je er niet bij.

Hoe wordt je jouw perfectionisme de baas?

Ontspan. Ga naar de sauna, het bos in, ga creatieve dingen doen, doe eens iets geks en onverwacht. En vooral ga genieten van het leven. Het leven kan soms al moeilijk genoeg zijn zonder dat jij die hoge eisen stelt aan jezelf. Ga op yoga, mindfulness e.d.  Ga thuis eens mediteren met behulp van bv een cdtje. Ga eens bv een lachmeditatie doen. Lachmeditaties zijn heel goed voor je gezondheid en ontspanning. Voor goede lachmedidaties kijk vooral bij http://wayra.nl/lachworkshop

Neem jezelf voor om elke dag even niets te doen: geen tevee, geen facebook, geen google, geen youtube. Geen radio, geen geapp. Helemaal niets. 5 min. maar. Elke dag. Tot rust komen en je hoofd leeg maken.

Zucht eens 2 x heel diep en zeg bij de uitademing hèhè. Meer mag ook natuurlijk. Doe dat vaker op een dag. En zeg dan erbij: dat heb ik er goed vanaf gebracht. Of dat stemmetje het er nu mee eens is of niet! Zo ontlaadt je je stress en spanning.

Vraag jezelf af: Hoe hoog is mijn ladder? En wat eis ik van mezelf? En zet dat eens op papier. Maak er een lijst van. Als je die lijst zo ziet staan ga dan je eisen naar beneden bijstellen. Wat is redelijk? Wat kan ik echt?

Kun je ontvangen? Kun je complimenten binnen laten komen? Zeg eens gewoon dank je wel als iemand je een compliment maakt. Zonder dat je het wegwuift. “Wat zie je er leuk uit!” “Dank je wel.” En dan je mond houden.

Een paar mooie methodes om je te helpen van je perfectionisme af te komen is de MIR-Methode:

Start met: 3 x hardop zeggen: perfectionisme loskoppelen en gevolgd door de 9 zinnen van de MIR-Methode. Ondertussen aai je over de rug van je hand, of doe de EFT. https://www.spirituele-coach.com/index.php/mir-methode/    https://www.spirituele-coach.com/index.php/eft/

Wat zegt jouw stemmetje tegen je? Laat het hieronder weten in een reactie.

P.S. 1

Heb je hulp nodig? klik dan HIER om een gratis intake

PS 2 Heb je mijn Facebook pagina al geliket? http://www.facebook.com/spirituele-coach

Speak Your Mind

*